Asbesti|Asbestitutkimus|Lappeenranta|Etelä-karjala|Tarjan asbesti- ja kuitulaboratorio Oy

Näytteenotto-ohjeet

Näytteenotto-ohjeet (tulostettava pdf versio)

Asbestimateriaalinäytteiden ottaminen

Jokainen näyte laitetaan erikseen omaan Minigrip-pussiin, muista myös puhdistaa näytteenottovälineet huolellisesti näytteenottojen välissä, kontaminaatiovaaran välttämiseksi.

MUISTATHAN täyttää analyysintilauskaavakkeen, numeroida pussit juoksevalla numerolla ja kirjoittaa näytetiedot kaavakkeeseen.

Pakkaa näytepussit huolellisesti etteivät ne riko kirjettä kuljetuksen aikana ja sulje kirje huolella.

Ei mielellään porausnäytteitä,  koska ne ovat pölyisiä ja eri materiaalit sekoittuvat turhaan, kopsauttamalla otetut kaakelin palat joissa kiinnitys/saumalaastia/tasoitetta mukana ovat tutkittavaksi paremmat.

Huom! Näytemääräksi riittää noin tulitikkulaatikon kokoinen pala tai mieluummin pienempi. Poikkeuksia ovat:  (Lujalevy, kivilevy ja sordinolevyistä saa olla mielellään hieman suurempikin pala, esim 2xtulitikkulaatikon kokoinen pala.)

Kuitunäytteen ottaminen teippimenetelmällä; kahden viikon laskeumanäyte.

Teollisten mineraalikuitujen esiintymistä sisäympäristössä arvioidaan geeliteippinäytteiden avulla. Analyysitulos ilmoitetaan kuitujen lukumäärä pinta-alaa kohden (kuitua/CM2).

Näytteenottopaikka tulee valita niin että huoneilman pöly pääsee vapaasti laskeutumaan näytteenkeräykseen laitetulle petrimajan kannelle kahden viikon ajan.

Geeliteipit säilytetään jääkaapissa ennen näytteenottoa.

Avaa petrimalja ja aseta kansi sisäpinta ylöspäin sopivaan paikkaan. Maljaan ei saa koskea kahteen viikkoon, säilytä pohjaa esim Minigrip-pussissa ettei se saastu.

Kun näyte on kerääntynyt kaksi viikkoa, irroita geeliteipistä suojakalvo ja heitä se roskiin.

Aseta geeliteippi petrimaljan kannen sisäpuolelle siten, että geelipinta tarttuu siihen kiinni , painele teippiä esim peukalolla siten että geeliteipin pinta kiinnittyy kunnolla maljan pintaan.

Sulje petrimalja yhdistämällä kansi ja pohja, varmista kiinnipysyminen teipillä. Numeroi malja.

Näytteet kannattaa pakata pehmustettuun kirjekuoreen tai pahvilaatikkoon, sillä petrimaljat särkyvät helposti.

Jos näytteitä on suurempi määrä, ne voidaan myös noutaa jos ne sijaitsevat Lappeenrannan kaupungin lähialueella.

Kuitunäytteen ottaminen teippimenetelmällä esim. IV-kanavasta tai tuloilmaelimestä:

Suojakalvo poistetaan ja geeliteippi painetaan tasaisesti kanavan pintaan, teippiä voi painella esim. peukalolla varovasti, irroita teippi ja laita se petrimaljan pohjalle näytepuoli ylöspäin, kiinnitä geeliteippi pienillä esim Scoch teipin palasilla valkeista reunoistaan kiinni. Teippi ei saa mennä näytepinnan puolelle. Sulje petrimalja ja varmista myös maljan kiinni pysyminen pienillä teipin palasilla. Numeroi maljat ja täytä analyysintilauskaavake.